Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko - angielski słownik terminów

Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 60,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
60.00
Cena netto: 57,14 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

rok wydania: 2008 stron: 528 oprawa: twarda format: B5 Nauka o żywności i żywieniu człowieka jest nauką multidyscyplinarną, korzystającą ze zdobyczy takich nauk, jak matematyka, chemia, fizyka, biologia, biochemia, mikrobiologia, fizjologia, inżynieria, informatyka, a także ekonomia, organizacja produkcji, marketing itp. Każda z nauk wnoszących określony wkład do nauki o żywności i żywieniu człowieka posługuje się zarówno określonym słownictwem, jak i swoistą symboliką. Słownictwo to w pewnym stopniu ulega modyfikacji w procesie adaptacji do potrzeb nauki o żywności, a technologia wytworzyła własne słownictwo wynikające ze stosowanych procesów i postępu naukowo-technicznego. W rezultacie powstał zasób słownictwa specyficznego dla nauki o żywności i żywieniu człowieka, który wymagał systematycznego opracowania i uaktualnienia. Rozumiejąc potrzebę wydania opracowania, które w jednej pozycji, w sposób możliwie prosty i zwięzły zawierałoby podstawowe terminy i informacje o nauce o żywności i żywieniu człowieka, Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania odpowiedniego leksykonu. Potrzeba taka wynikała między innymi z faktu, że w chwili obecnej nie ma na rynku księgarskim takiego opracowania, a w innych słownikach, nawet jeżeli pewne określenia się znajdują, to są one rzadko odniesione do nauki o żywności i żywieniu człowieka. Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji. Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii, a także powinien się stać źródłem szybkiej, podstawowej informacji o danej dziedzinie wiedzy. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze jedną podstawową zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim. Większość terminów w języku angielskim jest specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu człowieka i nie ma ich w większości słowników angielsko-polskich czy polsko-angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim. Leksykon jest adresowany do Czytelników zainteresowanych żywnością i żywieniem człowieka. Jednak przede wszystkim jest on kierowany do studentów jako podręcznik pomocniczy. Zebranie podstawowych pojęć i terminów z nauki o żywności i żywieniu człowieka w jednym wydawnictwie, podanie ich znaczenia i ewentualnych synonimów będzie olbrzymim ułatwieniem dla studiujących technologię żywności, nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji, biotechnologię, towaroznawstwo, dietetykę czy higienę żywności na wydziałach medycyny weterynaryjnej. Studenci niektórych kierunków ekonomicznych również będą mogli korzystać z tej publikacji jako źródła podstawowych informacji. Leksykon adresowany jest również do Czytelników związanych z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową, pracowników naukowo-dydaktycznych wyższych uczelni, naukowo-badawczego zaplecza przemysłu, dozoru technologiczno-technicznego, kontroli sanitarno-weterynaryjnej, zaopatrzenia, marketingu, zbytu, służb celnych itp. Hasła w Leksykonie ułożone są alfabetycznie i obejmują prawie wszystkie zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniem człowieka. Dotyczą one chemii, biochemii i mikrobiologii żywności, biotechnologii, inżynierii żywności, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności, technologii owoców i warzyw, przetwórstwa ziemniaków, cukrownictwa, przetwórstwa zbóż, technologii mleka, przetwórstwa mięsa, przetwórstwa drobiu i jaj, przetwórstwa ryb, gastronomii, toksykologii żywności, ekonomiki i organizacji produkcji i żywienia człowieka. Objętość haseł jest różna i zależy od znaczenia omawianego hasła. Są hasła o charakterze ogólnym wymagające szerszego omówienia i są hasła szczegółowe, których wyjaśnienie zawarte jest w jednym czy dwóch zdaniach. W Leksykonie znajduje się łącznie ponad 6600 haseł. Hasła są opracowane przez specjalistów z określonej dziedziny wiedzy o dużym doświadczeniu dydaktycznym, a także i autorskim. Lista autorów wraz z miejscem pracy jest podana na początku publikacji. Zespół redakcyjny Leksykonu stanowią pracownicy wyższych uczelni o znaczącym dorobku naukowym i publikacyjnym. Są to prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski – autor podręcznika dotyczącego biotechnologii żywności, prof. dr hab. Zbigniew Duda – uznany autorytet w zakresie technologii mięsa i autor słownika angielsko-polskiego i polsko-angielskiego z technologii mięsa, prof. dr hab. Jan Gawęcki – współautor podręczników akademickich z zakresu żywienia człowieka, prof. dr hab. Adolf Horubała – współautor podręczników z technologii owoców i warzyw i autor podręcznika dotyczącego przechowalnictwa żywności, prof. dr hab. Piotr Lewicki – współautor podręcznika z inżynierii procesowej i aparatury przemysłu spożywczego, prof. dr hab. Zdzisław Sikorski – autor podręczników w języku polskim i angielskim dotyczących chemii żywności, prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki – współautor trzytomowego opracowania dotyczącego technologii mleka. Układ haseł jest następujący: hasło podane jest drukiem wytłuszczonym, po haśle podane jest (w zdecydowanej większości przypadków) jego określenie w języku angielskim, następnie ewentualny synonim lub synonimy oraz wyjaśnienie hasła. Na końcu, w nawiasach, umieszczono inicjały autora. W szczególnych przypadkach podano wzory chemiczne lub matematyczne. Zdajemy sobie sprawę z faktu, że Leksykon – jako pierwsza próba zebrania terminologii stosowanej w nauce o żywności i żywieniu człowieka – nie jest kompletny, może być w pewnych przypadkach niewystarczająco dokładny i precyzyjny, a nawet zbyt lapidarny, skrótowy. Nie we wszystkich przypadkach znaleziono odpowiednie objaśnienie terminu w języku angielskim. Czytelnikom, którzy nadeślą swoje uwagi, propozycje uzupełnień i propozycje nowych haseł z góry bardzo dziękujemy. Będzie to niezwykle cenny materiał do poprawienia prezentowanych haseł i uzupełnienia o nowe treści, które nie znalazły się w pierwszym wydaniu Leksykonu, które oddajemy do rąk Czytelnika. Autorzy, jak i zespół redakcyjny dołożyli wszelkich starań, aby Leksykon charakteryzował się wysokim poziomem merytorycznym i był przydatny szerokiemu gronu Czytelników. Jednak publikacja jako całość nie powstałaby bez zaangażowania Pracowników Wydawnictwa SGGW, a w szczególności Pana Dyrektora mgr. inż. Jana Kiryjowa, któremu za włożoną pracę, w imieniu wszystkich autorów, serdecznie dziękuję. Warszawa, czerwiec 2008 Piotr P. Lewicki

Szczegóły

ISBN 9788372449887
Autor Praca zbiorowa
Oprawa tw
Rok wydania 2008
Format b5
Stron 528

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Submit
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl